Bli bättre på att rekrytera

Att hitta nya anställda kan vara en rolig och givande process, men för många är det ett uppgift full med osäkerhet och tvivel. Hur hittar du den bästa att anställa? Vad ska du fråga på intervjun och hur kan du vara säker på att få en person var personlighet matchar med er företagskultur?

Personlighetstester

Det finns företag som erbjuder välutvecklade personlighetstester som du kan ge sökande tidigt i rekryteringsprocessen. Testet går att form så det passar din bransch. Ett problem som är svårt att komma förbi när man intervjuar och läser CV:s  är skönmålning. Det är lätt hänt att sökande skönmålar sig själva för att framstå som mer begåvade eller att de har egenskaper som de faktiskt inte har. Ett personlighetstest kan hjälpa dig att sålla ut skönmålare och hitta guldkornen i högen av sökande.

Intervjua rätt

Lär dig vilka frågor du ska ställa på intervjuerna. Du behöver hitta frågor som får den sökande att berätta rätt saker och öppna upp sig. Du behöver ställa ledande frågor och veta när du ska pausa och invänta ett längre svar. Den sökande ska aldrig känna sig obekväm under intervjun, du ska inte driva hårt eller ställa komplicerade frågor som förvirrar den sökande. Det är en fin balansgång och det tar tid att hitta rätt frågor. Prata med kollegor och andra företagare så kan du få goda råd.

Annonsera korrekt

Och sist, men det du ska göra först, är att skriva en bra annons när du annonserar ut jobbet. Var tydlig med anställningslängd och villkor. Finns kollektivavtal? Har ni några speciella förmåner på företaget? Det svåraste att beskriva och det du ska lägga mest tid på, är beskrivningen av arbetsuppgifterna och vad den sökande borde ha för egenskaper och arbetslivserfarenhet. Kräv inte för mycket om du inte är beredd att betala för det!